Продукти на український борщ:
Бульйон (свинина або яловичина)
Білокачанна капуста (400 г) -1/2 качана
Буряк (350 г) – 2 шт
Морква (середня 100г) – 1 шт
Перець болгарський – 1 шт
Картопля (300 г) – 3 шт
Квасоля – 30 г
Сало – 50 г
Томатна паста – 2 ст. л.
Сік лимона (або оцет, або лимонна кислота)
Перець чорний (на смак)
Лавровий лист
Цибуля ріпчаста (100 г) – 1 шт
Часник – 3 зуб.
Зелень
Сметана (при подачі)
Продукти на пампушки:
Борошно – 300 г
Молоко – 1 стак.
Дріжджі – 10 г
Часник – 3 зуб.
Олія – 2 ст. л.
Цукор – 1 ст. л. (можна трохи менше)
Сіль – 0,5 ч. л.
Вода – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Промийте м’ясо, поставте варитися бульйон і поки він вариться, підготуйте опару для пампушок: В теплому молоці розведіть дріжджі, сіль, масло, цукор, 2-3 ложки борошна для бродіння і почекайте, поки дріжджі не почнуть пузиритися.
Коли опара почне пузиритися, замісіть тісто – в миску висипте борошно, залийте молоком з дріжджами, перемішайте ложкою, а потім гарненько розімніть тісто руками. Повинен вийти колобок з тіста, який потрібно поставити в тепле місце, щоб тісто підійшло.
Потрібно затушкувати буряк майже до повної готовності, а тушкується він довго. Тому розрахуйте час так, щоб до початку варіння борщу буряк був вже напівготовим. Починайте його тушити, поки бульйон ще вариться.
Для цього нашаткуйте його соломкою і злегка обсмажте з додаванням невеликої кількості олії. Після цього в сковороду з буряком додайте один ополоник бульйону, додайте лимонний сік (або оцет чи лимонну кислоту). Це потрібно для того, щоб буряк зберіг яскравий колір. І тушкуйте його майже до готовності, на дуже маленькому вогні, час від часу помішуючи. Якщо бульйон википатиме, додавайте по мірі необхідності. В самому кінці додайте томатну пасту.
Окремо поставте варитися заздалегідь замочену на ніч квасолю.
Спостерігайте за тістом, коли воно підніметься і збільшитися в 2 рази знову розімніть його і зробіть невеликі кульки, викладіть їх на змащене олією деко і поставте в тепле місце. Щоб пампушки були блискучими, змастіть їх розбовтаним яйцем перед тим, як поставити в духовку. Випікайте при температурі 180-200 градусів до зарум’янювання.
Повернемось до борщу. З бульйону вийміть м’ясо і вкиньте в бульйон порізану великими шматками картоплю.
Поки картопля вариться, необхідно підготувати засмажку.
Для цього необхідно обсмажити нарізані соломкою овочі в такому порядку: цибуля – морква – болгарський перець. Засмажка має велике значення, так як засмажені овочі надають особливого смаку борщу, так само як і правильно підготовлений буряк.
Коли картопля наполовину зварена, в борщ додається порізана соломкою капуста.
Уже й пампушки підійшли. Після того, як виймете їх з духовки, відставте і накрийте рушником. Підготуйте соус для пампушок, розтерши у ступці часник з сіллю. Додайте по ложці олії і води. Перемішайте все гарненько. Перед подачею кожну пампушку потрібно вмочити в соус.
Останніми в борщ закладають зажарку, тушкований буряк і заздалегідь відварену квасолю. Все потрібно довести до кипіння і ще трохи поварити. Додати лавровий лист, досолити за смаком.
Після закипання варіть ще буквально кілька хвилин, потім вимикніть вогонь.
В самому кінці варіння в український борщ додайте свиняче сало: натріть на крупній терці та розітріть з сіллю, часником та перцем.
Борщ готовий. Зелень можна додати відразу, а можна в тарілку перед подачею.
Необхідно, щоб перед подачею борщ настоявся 20 хвилин під закритою кришкою.
При подачі на стіл додайте в борщ сметану, шматочки м’яса, зелень. І звичайно ж, до борщу ароматні м’які пампушки.
Смачного Вам!