Головна > Новини сайту > Секрети приготування смачної паски

Секрети приготування смачної паски

smachna_paskaМи знаходимось в очікуванні Великодня, і вже пора нам, хоча б морально, почати готуватись до того, щоб зібрати смачний Пасхальний кошик. На нашому сайті Ви знайдете кілька рецептів пасок. Окрім того, ми відкриємо кілька порад-секретів приготування смачної паски, які надихнуть Вас спекти таку паску, яка займе почесне місце у Вашому Великодньому кошику.
Оскільки паску випікають лише раз в рік, з такої великої нагоди, то й процес приготування паски має свої правила. Паски традиційно випікають в чистий четвер, це сакральне дійство починається з молитви.

Готуємо тісто

paskaЗ чистими думками, в теплій атмосфері родинного затишку (+25 градусів на кухні) приступайте до приготування опари. Заздалегідь вийміть з холодильника необхідні інгредієнти, щоб всі продукти набули кімнатної температури. Для того, щоб тісто паски получилось м’яким, слід взяти свіжі живі дріжджі консистенції пластиліну, які приємно пахнуть молоком. Крім того, легкості тісту додасть просіяне через сито борошно. Щоб опара добре росла, поставте миску з нею в ємкість з теплою водою та накрийте чистим рушником. Вимішуйте тісто руками досить довго, до тих пір, поки воно з легкістю почне відставати від поверхні столу.

Додаємо родзинки та інше…

nachynkaОсь кілька секретів, що стосуються якісних характерик Вашої паски:
– для насиченішого золотого кольору тіста обирайте домашні яйця з помаранчевими жовтками.
– для приємного аромату можете додати в тісто трохи ваніліну, магдального горіха або 2-3 ст.л. золотого рому.
– для особливого смаку використовуйте окрім родзинок подрібнену курагу, цукати, цедру цитрусових або подрібнений фундук чи мигдаль.

Випікаємо паски

Тісто помістіть в форму з високими бортиками, змащену олією. Вистеліть папером для випікання. На дно форми помістіть куплену святкову паперову формочку трохи меншого діаметру, ніж форма (таку паску буде зручно виймати). Заповніть паперову форму на третину тістом та залишіть в теплому місці, щоб об’єм збільшився вдвічі. В процесі випікання, паска ще виросте до звичних розмірів. В центр сирої паски застроміть довгу дерев’яну шпажку, яка допоможе пасці рівномірно піднятися, а Вам визначити ступінь готовності. Якщо паска готова, то вийнята з паски шпажка буде сухою та чистою.
У попередньо розігріту до 180-200 градусів електричну піч помістіть формочки, та під час випікання не відчиняйте дверцята (щоб тісто не сіло, після чого воно вже не буде підніматися).
Тривалість випікання залежить від маси паски:
images (2)500-600 г – 25-30 хв.,
1кг – 45 хв.,
1,5 кг – 1 год.,
2 кг – 1,5 год.
Крім того, під час випікання слід трохи скрутити температуру, щоб скоринка не підгорілаю. Якщо все-таки шпажка ще не вказує на те, що паска готова, а зверху вона вже підгорає покрийте паску фольгою, змащеною олією.

Святково прикрашаємо

prykrasaВийміть паску та дайте як слід вистигнути. Лише після цього приступайте до прикрашання глазур’ю, щоб вона не потріскалась. До речі, для більш цікавого смаку білої глазурі до звичних яєчних білків та цукровоїпудри додайте трохи лимонного соку. Крім того, глазур може бути кольоровою – шоколадні візерунки поверх білої або до білої влийте буряковий, моркв’яний сік чи сік з петрушки. Цукрову глазур також можна прикрасити різнобарвними посипками та цукатами.
Готові паски повністю остудіть при кімнатній температурі і акуратно загорніть у папір для випічки – так вони краще збережуться до Великодня.

Смачної паски!!!