Продукти:
0,5 кг рису,
0,5 кг печеревини,
2 л крижовок (квашеного листя капусти),
2 моркви,
2 цибулі,
зелень петрушки та кропу,
сіль, перець на смак.
Переберіть рис та промийте 3 рази в холодній воді. Дрібно наріжте печеревину. Почистіть та накрішіть 1 цибулину, та підсмажте її до золотистого кольору. Іншу цибулину очистіть та дрібно накрішіть. На великій терці натріть 2 морквинки. Подрібніть петрушку та кріп.
Все добре перемішайте, посоліть та поперчіть.
Робіть конвертики з листя: Відріжте потовщення стебла в листку (обережно попри поверхню листка зніміть потовщення стебла, так щоб листок не пошкодити). Якщо листя великого розміру, розірвіть листок по середині (там де було потовщення стебла), тоді завертайте начинку в трикутні конвертики. Якщо листя не велике, кладіть начинку по середині та загортайте спочатку зверху, потім одночасно з 2 сторін, та закручуйте далі. Начинки ставте ложку (дивіться по розміру листка, в більший листок – ставте столову ложку, а в менший, можна й чайну).
Постеліть на дно великої каструлі кілька листків (або відрізані вами стебельця. Та починайте закладати голубці тісно (впритул). Розраховуйте на те, що голубці під час варки підростають, тому залиште їм для цього трохи вільного місця в каструлі. Накрийте їх зверху листям квашеної капусти та залийте водою. Поставте каструлю на вогонь та доведіть до кипіння. Далі зменшіть вогонь та варіть 1,5 години. Перевіряйте готовність голубця на смак.
Подавайте голубці з квашеною капустою гарячими, можете полити їх сметаною.